Skip to main content

Ο ρόλος της στρατηγικής ηλεκτρονικού μάρκετινγκ σε μια επιχείρηση

Τζένη Φράγκου
01 Αυγούστου 2022

Προκειμένου μια επιχείρηση να εφαρμόσει στρατηγική διαδικτυακού μάρκετινγκ, θεωρείται απαραίτητη η συγκέντρωση των αναγκαίων πληροφοριών που θα της επιτρέψει να καταρτίσει ένα επιχειρηματικό πλάνο για την παρουσία της στο διαδίκτυο, βασικό μέρος του οποίου αποτελεί το σχέδιο και η στρατηγική διαδικτυακού μάρκετινγκ που προτίθεται να ακολουθήσει.

Το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ διευκολύνει και ενισχύει την πολιτική προβολής μιας επιχείρησης μέσω της ανάπτυξης ελκυστικών ηλεκτρονικών σελίδων και της συνεχούς ανανέωσης τους, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στους επισκέπτες της ιστοσελίδας να αποκτήσουν χρήσιμες πληροφορίες. Ταυτόχρονα, η επιχείρηση αποκτά δυνατότητες μέτρησης της αποτελεσματικότητας των μηνυμάτων που επικοινωνεί στο κοινό.

Η επιχείρηση κατά τον σχεδιασμό της στρατηγικής διαδικτυακού μάρκετινγκ καθορίζει στόχους, όπως λόγου χάρη, τι αναμένει να κερδίσει από την συγκεκριμένη στρατηγική, η βελτίωση της εικόνας της καθώς και η βελτίωση της εξυπηρέτησης που προσφέρει, η δημιουργία νέων ευκαιριών, η αύξηση της προβολής της επιχείρησης στην αγορά, η περαιτέρω ανάπτυξη των συναλλαγών, η επέκταση σε νέες αγορές, η μεγαλύτερη προσαρμογή στις προσδοκίες των πελατών, η μείωση στο κόστος που επιφέρει το μάρκετινγκ, και τέλος, η υιοθέτηση από την επιχείρηση νέων τεχνολογιών ώστε να διατηρήσει τον καινοτόμο χαρακτήρα της.

Επί της ουσίας, στο πλάνο της επιχείρησης αναλύονται με συστηματικό τρόπο οι παράγοντες που σχετίζονται με τους καταναλωτές και τους ανταγωνιστές, οι οποίοι αποτελούν το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης, καθώς και οι παράγοντες που συνδέονται με την ίδια την επιχείρηση σκιαγραφώντας το εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού.

jenny fragkou blog 01082022 post

Στο επίκεντρο της εξέτασης των παραπάνω παραγόντων τοποθετείται η ανάγκη της επιχείρησης για συνεχή ενημέρωση αναφορικά με τις αλλαγές και τις εξελίξεις που συμβαίνουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της περιβάλλον.

Μέσω της διαρκούς πληροφόρησης του οργανισμού για τα γεγονότα που έχουν συμβεί και τα νέα δεδομένα που ανακύπτουν, ο οργανισμός είναι σε θέση να εναρμονιστεί άμεσα με τις αλλαγές και να επαναπροσδιορίσει τις στρατηγικές και τις πολιτικές που υιοθετεί, ώστε να ανταποκριθεί με τον πιο αποδοτικό τρόπο στις προκλήσεις που αναδύονται.

Κατά συνέπεια, ο στρατηγικός σχεδιασμός μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού εμπεριέχει το όραμα, τον σκοπό και την αποστολή της επιχείρησης, το εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης, τους στρατηγικούς της στόχους, τα σχέδια δράσης που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από την επιχείρηση, και τέλος, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από τις ενέργειες της επιχείρησης και τυχόν διορθώσεις που αποσκοπούν στη μελλοντική βελτιστοποίηση τους.

Ο στρατηγικός προγραμματισμός ενός οργανισμού, επομένως, καθώς περιλαμβάνει το σύνολο των λειτουργιών του οργανισμού, περικλείει και το μάρκετινγκ.

Το μάρκετινγκ δίνει την δυνατότητα στην επιχείρηση να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, που ερμηνεύεται με αξία τόσο για την ίδια όσο και για τους πελάτες της.

Οι κεντρικές έννοιες γύρω από τις οποίες οικοδομείται μια στρατηγική μάρκετινγκ είναι ο καταναλωτής, ο ανταγωνισμός που βιώνει από άλλες επιχειρήσεις και η προσαρμοστικότητα που επιδεικνύει η επιχείρηση στο συνεχώς εξελισσόμενο και διαμορφούμενο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Επομένως, η στρατηγική μάρκετινγκ ενσαρκώνει τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση επιχειρεί να προσφέρει αξία στην συγκεκριμένη αγορά που αποτελείται από τους πελάτες της, με πιο αποτελεσματικό τρόπο συγκριτικά με τις επιχειρήσεις που ανταγωνίζεται, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει τις απαιτούμενες ενέργειες που θα καταστήσουν επιτεύξιμο αυτόν τον στόχο.

Η πεμπτουσία της στρατηγικής μάρκετινγκ για μια επιχείρηση, συνεπώς, έγκειται στην προσέλκυση πελατών μέσω της δημιουργίας και της διατήρησης του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος.


Latest Articles